Apana Vayu Mudra

Apana Vayu Mudra – Livredderen  

pnvy

Apana Vayu Mudra kaldes også Mritsamjivani Mudra eller livredderen. Navnet Mritsamjivani betyder “Den der beskytter livet”

Udførelse:  Denne Mudra er en kombination af Vayu Mudra og Apana Vayu Mudra. Sid behageligt afslappet. Lav først Vayu Mudra ved at bøje pegefingeren, således at fingerspidsen berører basis af tommelfingeren. Tryk så let med tommelfingeren på pegefingeren. .

Dernæst udføres Apana Mudra ved at spidsen af ring- og langfinger lægges mod tommelfingerspidsen så de berører hinanden afslappet. Spidsen af ring- og langfinger lægges mod tommelfingerspidsen så de berører hinanden afslappet. Lillefingeren forbliver strakt. Udføres med begge hænder for at få fuldt udbytte.

Man kan udføre den så meget man har behov for f.eks. 3 gange dagligt fra 10-45 minutter hver gang for at forebygge hjerteanfald og efter at man har haft hjerteanfald for langsomt at gøre hjertet stærkere, især hvis man kombinerer mudraen med ændring i diæt og levevis.

Virkning: Denne Mudra regulerer hjertekomplikationer og kan bruges som førstehjælp ved de første tegn på et hjerteanfald. Ifølge Keshav Dev har den reddet mange menneskeliv. *). Den har helbredende virkning på mange sygdomme og degenerative tilstande i hjertet. Styrker hjertet på mange måder.

Akut virkning:   Af alle mudras virker  Apana Mudra hurtigst. I tilfælde af et hjerteanfald, mens man venter på ambulancen,  skal øvelsen udføres med begge hænder, hvilket ofte fører til omgående bedring (ofte væsentligt hurtigere end hvis man giver nitroglycerin). Denne mudra burde alle lære således at man kan anvende den i nødstilfælde.

*) For mange år siden havde jeg en klient, som fortalte at hun på vej gennem Sverige i tog, kunne mærke at der var et alvorligt hjerteanfald på vej. Hun havde haft hjerteanfald tidligere. Passagererne i vognen tog hende ikke alvorligt, så kun kunne ikke komme til at ligge ned. Så kom hun heldigvis i tanker om Mritsamjivani Mudra som hun havde lært tidligere, og startede med at praktisere den med begge hænder. Efter 5 minutter kunne hun mærke at der var skabt passage i hjertet og symptomer på hjerteanfald forsvandt. Hun mærkede ikke yderligere komplikationer de følgende dage.

Bemærkninger: Der findes en gren af yoga som kaldes Mantra Yoga – recitation af specelle lydord.. Keshav Dev bemærker at at man forøge den gunstige effekt på helbredet 10 foldig ved at udføre Mritsamkivani Mudraen samtidigt med at man riciterer det velkendte Shiva Mantra – Mritsamjivani Mantra.